LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR

VI KAN BÅDE SLIPA OCH BRYNA
DINA LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR!
Länkar till respektive
tillverkares hemsidor:
Isvidda Flex. Prisvärd skridsko med Rottefella BC bindning. Finns i längderna 45, 50 och 55 cm.
Zandstra Track. Löshälsskridsko med stabil skena till ett pra pris. Säljs med monterad Rottefella BC bindning. Den säljs även utan bindning och heter då Tango och passar de flesta profilbindningar på marknaden. Track finns i längderna 40, 43, 45 och 48 cm, Tango i 45 & 48 cm. (Zandstra anger längden på skenan, för att få hela skridskons längd lägg till 3 cm.)
TILLBEHÖR
Skridskoryggsäckar. Lundhags EXA 40 (uppe till höger) är en välutrustad skridskosäck på 40 liter med inbyggt säkerhetssystem. Storleken ger tillräckligt bra flytkraft om man skulle trilla i vattnet och är också lagom med utrymme för ombyte, fika och annat man vill ha med sig. Ryggsäcken har rullstängning, men komplettera helst ryggsäcken med en vattentät säck för att behålla ombytet torrt och för att ge långvarig lyftkraft i vattnet. Lundhags Gero 35WP (till vänster) är helt vattentät med rullstängning och har fäste för grenband. Grenband och rem till kastlina kan köpas separat. Zandstra (nere till höger) är en prisvärd klassisk skridskosäck på 35 liter. Den har flera specialfunktioner för skridskoåkning, men kan lätt förvandlas till en vanlig dagsturssäck.
Skridskokängor. Kängan till Vänster heter Alpina BC 1600 och den i mitten Alpina BC 1550. De passar Rottefella BC bindningar och är tänkta för åkning med lös häl. Alpina BC 1600 är en stabil känga i äkta läder med ett vattentätt membran. Alpina BC 1550 är en också en stabil känga men i syntet med extra ankelstöd i plast. Till höger ser du Crispi Stetind som är top of the line modellen med äkta läder och Goretexmembran. Vi har inte alla storlekar hemma av denna, men beställer gärna ett par i din storlek. Alla fungerar även utmärkt som skidkängor. Kombinera med skridskorna Isvidda Flex, Skyllermarks Blå, Röd eller Zandstra Track. För extra värme och skydd mot snö & väta kan du kombinera med ett par överdrag från Alpina.
Bryne och brynställ. För att hålla dina skridskor i trim kan du ibland behöva bryna dom. Skenskydd skyddar dina skridskor och håller skenan skarp längre. Vi har både stenbrynen och diamantbrynen samt ett par olika brynställ. Det finns två olika stenbrynen, ett litet för att ta bort grader på skenan "i fält" och ett stort för att användas med brynställ. Skyllermarks har ett diamantbryne, vilket ger effektiv bryning och en lång livslängd på brynet. Brynställen behövs för att du skall få rätt vinkel mellan brynet och skridskorna när du bryner dom. Bilden till höger är Skyllermarks skenskydd, vilka håller ihop skridskorna och skyddar skenan under transport.
SÄKERHETSUTRUSTNING
Isdubbar, linor och skydd. Isdubbar är nödvändig utrustning när du skall ge dig ut på isen. Vi har väl beprövade isdubbar från Lundhags. Även en kastlina bör ingå i utrustningen så att du kan hjälpa andra, eller själv bli hjälpt om du går genom isen. Knäskydd och armbågsskydd kan vara ett bra komplement, särskilt på knaggliga isar.
Bilder från vänster: Lundhags Spike isdubb, Lundhags Grip isdubb,och Lundhags Norröra kastlina (24 meter). Fler modeller finns i butiken.
Ispikar och stavar. En ispik används för att kontrollera isens tjocklek och kvalitet. En dubbelpik kan vara en stor hjälp, speciellt vid motvindsåkning. Pikens vikt och spetsens utformning är anpassade så att du kan kontrollera isens tjocklek och kvalitet. Vi har dubbel & enkelpikar från Zandstra (bilder till vänster).
Yak Kortex. En hjälm som passar utmärkt till skridskoåkning och mycket annat. Lättjusterad storlek med ett vred i nacken. Öronskydd. Finns i två storlekar och i färgerna blått, rött och svart. Väger under 400g!
Maxigrip Skruvdubb. Hårdmetalldubbar för dina kängor gör att du säkert kan ta dig ut på isen! Du monterar dom enkelt själv och de går att ta bort igen. Finns i 24 pack.
Stora boken om långfärdsskridsko. Läs på innan du ger dig ut! Här finns allt du behöver veta om långfärdsskridskoåkning & lite till.. Rekommenderas!
Vi har även GLSKs fina bok Salta skär i butiken.
Zandstra NIS. Zandstra NIS är en flexibel och stabil löshälsskridsko. Säljs med Rottefela BC eller utan bindning. Den passar NIS-bindningar soml Excercise & Excelerator. NIS har en kortare nos än Track och du kan justera bindningen steglöst i längdriktningen. NIS finns i längderna 40, 43, 45 och 48 cm. (Zandstra anger längden på skenan, för att få hela skridskons längd lägg till 3 cm.)
Vikt 45cm: 700g per par + bindning.